Takaisin lukioon

 

Hei kaikki, 



Päätin alkaa kirjoittaa uutta blogia erityisopettajan työstä ja oppimisen tuesta lukiossa. Olen miettinyt tätä jo pidempään sekä aikaisempaa blogiani, joka on ollut jo jonkin aikaa hiljaiselossa omalta osaltani. Nyt päätin luoda uuden blogi -sivuston, joka koskettaa pelkästään lukion erityisopetusta ja oppimisen tukea. Aiempi blogini liittyy laaja-alaisen erityisopettajan työhön peruskoulussa ja koen, että täytyy tehdä tälle jutulle täysin uusi alusta. 

Olen aloittanut erityisopettajana peruskoulussa 1990-luvulla. Toimin pätkän tätä ennen jopa lukion opona ja saksan opettajan sijaisena. Ne olivat aika rohkeita vetoja nuorena. Enpä nyt uskaltaisi moiseen epäpätevänä lähteä eihän minulla ollut pätevyyttä opon työhön eikä saksan opintojakaan kuin lukiosta, mutta nuorena kokemattomana sitä uskaltaa kaikenlaisiin kokeiluihin. Varsinkin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa minua kovasti houkuteltiin opiskelemaan opoksi, mutta erityisopettajan työ vei nopeasti sydämeni. Pedagogisen toimintakulttuurin kehittäminen, nuorten tukeminen ja parempien ratkaisujen löytäminen olivat heti intohimojani. Nämä kaikki mahdollistuivatkin laaja-alaisen erityisopettajan työnkuvan kautta. 


Lukiourani vaiheita



Kiinnostuin lukion erityisopetuksesta vuosien 2005–2006 aikana, jolloin kävin ensimmäisissä lukion erityisopetusta koskevissa koulutuksissa. Kouluttaja oli todella hyvä ja olen miettinytkin kouluttajan nimeä, kuka hän oli. Ensimmäisen kerran tein yksittäiset lukion lukitestit vuonna 2006. Vuodesta 2008 vuoteen 2015 toimin sivutoimisena erityisopettajana kahdessa eri lukiossa. Työskentelin samaan aikaan lähes kolme vuotta lähihoitajaopiskelijoiden ja nuoriso-ohjaajien erityisopettajana.  Nyt olen viimeiset vuodet toiminut päätoimisena lukion erityisopettajana. Jo aiemmat lukiotyövuoteni herättivät minut niihin puutteisiin, mitä opiskelijoilla oli lukioon ja lähihoitajakoulutukseen tullessaan. Ei yksi tai kaksi opiskelijaa, vaan kymmenet nuoret surivat, mikseivät saaneet tietää lukivaikeudestaan aiemmin tai saaneet työkaluja ja keinoja opiskeluunsa. Ne työkaluthan olivat yksinkertaisesti mm luetun ymmärtämisen keinoja, muististrategioita, aikatauluttamisen harjoittelua ja muita opiskelutekniikoita.  Näiden kokemusten myötä kirjoitinkin työnkuvasta ja oppimisen tuesta muutamia tietokirjoja sekä artikkeleita lehtiin ja kirjoihin palatessani kokonaan takaisin peruskoulun puolelle. Oli pakko tehdä toimivampi muutos, josta nuoret hyötyvät siirtyessään toiselle asteelle. 


Tietämättömyys lukion erityisopettajan työstä ja lukion oppimisen tuesta


Minä siis olen nyt lukiossa ja ehkä yllättävin kommentti opetusalan kollegalta oli siirtyessäni takaisin lukioon "Eihän lukiossa muuta kuin testata?"  Ehkä senkin takia halusin myös alkaa kirjoittaa uudestaan blogia, koska pidän kirjoittamisesta ja haluan avata tietämättömillekin asiaa ja keskustelua oppimisen tuesta ja erityisopetuksesta lukiossa. Jokainen voi päästä laaja-alaisen erityisopettajan tai lukion erityisopettajan työssä helpolla, jos tekee kuten muut opettajat sanovat antaen lappua kouraan, mitä pitää tehdä ja odottaa omassa luokassaan oppilaita tekemään samaa kuin muut omassa luokassa tai pelkästään tekee seulat ja testit ja that`s it.  Tällöin vain jää tekemättä se erityisopettajan tärkein työ ja osaamisen jakaminen kuten oikein kohdennetun tuen suunnittelu, ennaltaehkäisyn keinot, kokonaisvaltainen tuki, konsultointi ja yhteistyö lukiossa ja paljon muuta. Valitettavasti vielä on lukioita, joiden resurssit ovat niin pienet, ettei erityisopettaja muuta ehdikään tekemään kuin pakolliset testit. Tämä on sekin taas toinen asia, joka toivottavasti alkaa muuttua mahdollisimman pian. 

 

Mitä on tulossa?


Mistä olen ajatellut kirjoittaa? Tässä jo jotain ajatuksiani tulevaan:

·       Mitä lukiossa vaaditaan ja tiedonsiirto

·       Lukivaikeus ja lukituki oppitunneilla

·       Matematiikan haasteet ja tuki

·       Toiminnaohjauksen haasteet ja tuki

·       Neurokirjon haasteet lukiossa

·       Yhteistyötä ja konsultointia


Nämä aiheet näin äkkiä heittona. Olen kirjoittaja, joka kirjoittaa blogia, kun asia on jotenkin pinnalla eli voi tulla mikä aihe vaan ja milloin vaan.

 On kiva taas alkaa kirjoittaa uutta blogia, vaikka ihan aikuisten oikeasti tämä jännittää minua tosi paljon.

 

Mukavaa joulun odotusta kaikille!  

Tiina 😊

Jos olet kiinnostunut tutustumaan tietokirjoihini, löydät ne alla olevasta linkistä Ale- VIP-hintaan.

 https://www.ps-kustannus.fi/6911


Kommentit

  1. Hyvä Tiina! Tietoa tarvitaan aina, ja kyllä, lukiolaisetkin tarvitsevat tukea. 👍

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä ihmeen lukion erityisopettaja ja mihin meitä tarvitaan?

Hallituksen esitys lukion oppimisen tuesta ja paljon kysymyksiä ilmassa?

Opiskelustrategioista lukiossa